Rauno Tirri 22.01.2016
Ketä pitäisi
ravintokysymyksissä uskoa?
Näyttää siltä, että kansa nykyään luottaa enemmän
kaikenlaisiin maallikkoguruihin kuin virallisen koulutuksen saaneisiin
ravitsemuksen asiantuntijoihin ja alan tutkijoihin. Tähän on löydettävissä monia
syitä:
Ravintoon liittyvät
ihmistutkimukset hyvin hankalia ja pitkäkestoisia
-
päivittäinen ruoka-annos ei edes koetilanteissa
ole koskaan pelkistetty vain yhteen puhtaaseen ruoka-aineeseen, vaan sisältää
aina suuren määrän muitakin kuin tutkimuksen kohteena olevia ainesosia. Lisäksi
koehenkilöt valitsevat etenkin pitkäaikaisissa tutkimuksissa itsekin halunsa
mukaan myös muuta syötävää ja juotavaa.
-
Vaikutuksen arvioimiseksi tutkimuksen täytyy
kestää yleensä vuosia tai jopa vuosikymmeniä, kuten esimerkiksi
syöpävaarallisuuden osoittaminen. Siksi tutkimukset ovatkin usein tilastollisia
terveydentilan seuraamiseen tai kuolemansyihin perustuvia tutkimuksia. Niissä tärkeä
osa on ihmisten elintapojen kartoitus. Toisaalta tutkimukset perustuvat suurelta
soin myös lyhytikäisistä eläimistä ja eristetyistä soluista saatuihin
tuloksiin.
-
Yhtenä syynä epäluottamukseen on myös median ja
joskus myös tutkijan itsensä innostus kailottaa heti suurena totuutena
yksittäisten tutkimusten tuloksia, etenkin jos niissä on hiukankin sensaatioon
viittaavaa ainesta.
-
Toisaalta näyttää siltä, että maallikoiden omat
kokemuksiin perustuvat tulokset vetoavat ihmisiin enemmän kuin
tutkimustuloksista lasketut kesiarvot. He myös ohjaavat yksittäisiä henkilöitä
kädestä pitäen noudattamaan heidän ohjeitaan.
Asiantuntijat laativat
mallilautasensa yhteisesti koottujen tulosten perusteella
Ravintoasiantuntijat korostavat, että heidän laatimansa ja
suosittelemansa mallilautanen on laadittu noin sadan ravitsemusasiantuntijan pohjoismaisissa
kokouksissa. Siellä kootaan yhteen tähänastisen kansainvälinen tietämys ihmisen
ravitsemuksesta. Sitä paitsi mallilautasta tarkistetaan tarpeen mukaan tutkimusten
edistyessä. Yksittäinen tutkimus ei koskaan vaikuta sen sisältöön, ennen kuin
saatu tulos on tarkistettu ja varmistettu lukuisten muiden tutkimusten
toimesta. Valitettavasti se voi viedä
paljonkin aikaa, sillä tämäntapaisissa tutkimuksissa tulee lähes aina myös
vastakkaisia tuloksia. Mallilautaset ovatkin hyvin samanlaisia eri maissa. Kasvisten
korostettu asema niissä (noin puoli kiloa vuorokaudessa) tulee lämpimissä maissa
luonnostaan helpoksi toteuttaa, sillä vihannesten, hedelmien ja marjojen syönti
on niissä jo perinteisesti runsasta.
Ihmiset pelkäävät
lisäaineita
Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmin mukaan
ihmisten paljon pelkäämistä lukuisista lisäaineista (E-koodit) on haittaa
todettu vain harvoin. Niiden määrille on tiukat rajat ja niitä valvotaan aika
hyvin.
Hänen mielestään oikeastaan selvää näyttöä onkin
vain nitraateista, jotka muuttuvat ruuansulatuselimistössä siellä elävien bakteerien
toimesta helposti nitriiteiksi ja edelleen nitrosamiineiksi, joiden tiedetään
lisäävän syöpäriskiä. Nitraatteja on normaalistikin etenkin kasveissa, mutta
suurempia määriä niitä saa etenkin lihatuotteista, johon niitä lisätään
säilymisen ja värin vuoksi. Toisaalta tiedetään, että C-vitamiini pystyy
estämään nitriitien muuttumista nitrosamiineiksi, joten runsas hedelmien ja
marjojen lisääminen ateriaan on tässäkin mielessä tärkeää.
Toisena haitallisena
lisäaineena Fogelholm mainitsee fosfaatin, jota on runsaasti virvoitusjuomissa.
Ainakin on epäilyjä siitä, että ne lisäisivät sydäntautiriskiä.
Itse lisäisin tähän sen, että jotkin E-koodin aineet voivat
aiheuttaa haittaa allergikoille.
Voidaanko perinteinen
ruoka-aine todeta äkkiä haitalliseksi
Mielestäni
inhottavinta on ollut huomata, että kyllä voi. Tähän asti täysin vaarattomana
pidetty ja herkkuna syöty aine voidaan todeta äkkiä vaaralliseksi. Tällä
hetkellä se on lakritsi, jonka sisältämä lakritsihappo (glykyrretiinihappo) on
osoittautunut häiriötekijäksi sikiönkehitykselle. Asia on todettu eläimillä,
mutta suuresti nyt epäillään, että samaa pätee ihmisiin. Siksi odottavia äitejä
kehotetaankin nyt jättämään monen muun aineen lisäksi myös lakritsi
ehdottomasti muille. Eipä silti, kyllä lakritsihapon on jo aikaisemmin todettu kaikilla
laskevan jonkin verran monien steroidihormonien tasoa ja häiritsevän munuaisten
toimintaa. Siksi ei kenenkään, ei varsinkaan lasten, kannattaisi syödä
lakritsia runsaasti.
Tähän haluan
kuitenkin todeta, että melkein mikä tahansa aine tulee haitalliseksi jopa
vaaralliseksi, jos sitä kovasti käristetään tai nautitaan yksipuolisesti ja liikaa.
Esimerkkinä voisi mainita punaisen lihan, suolan, sokerin, alkoholin sekä
jotkin mausteet ja etenkin niistä puristetut öljyt ja muut tiivisteet. Siksi mm.
luontaislääkinnässäkin pitää noudattaa tarkasti annettuja käyttöohjeita.
Miksi mallilautanen ei
tahdo oikein kelvata ihmisille?
Ihmisten ravintotottumukset ovat suureksi osaksi pitkälti perinteisiä
ja jo nuoruudessa suureksi osaksi vakiintuneet. Ne perustuvat makutottumuksiin,
joita voidaan muuttaa vain vaivannäöllä. Kuitenkin esimerkiksi vähäsuolaiseen
ruokaan tottuu vähitellen, jolloin entinen suolainen ruoka ei enää maistukaan.
Monelle etenkin
miehinen asenne tulee sukupolvien takaa, jolloin erilaisia ”ruohoja”, kuten
salaatteja ja vihanneksia, pidettiin pupujen ruokana, joka ei sovi raavaalle
miehelle. Onneksi hyvät vaimot ja terveysvalistus on saanut tässä muutosta
aikaan.
Yksi syy mallilautasen hylkäämiselle on
hedelmien, marjojen ja muiden kasvisten kallis hinta. Monille
ruokakustannuksissa on helpointa säästää, etenkin kun vatsa täyttyy
halvemmallakin ja usein varsin maukkaalla ruualla.
Ongelmat lasissa jätän
seuraavien esimerkkien varaan
Opettaja toi luokkaan kaksi lasia, joista toiseen kaatoi
vettä ja toiseen kirkasta viinaa.
Sitten hän pani kumpaankin madon. Kaikki katselivat
ihmeissään kuinka vedessä mato ui iloisesti, mutta toinen matoraukka viinassa
hetken tuskissaan kipristeltyään kuoli.
Opettaja kysyi: ”No lapset, mitä opimme tästä?”
Pekka viittasi ja sanoi: ”Sen että pittää juuva viinaa,
jotta maot vatsassa kuolis”.
”Viinan vahingollisuudesta on kirjoitettu niin paljon, että
mie olen päättäny lopettaa lukemisen, totesi lapinmies.”
(II Lapin kaskukirja)
Lopetan tällä kertaa toivottamalla lukijoilleni
talviliikunnan lomassa nautinnollisia aterioita, joissa runsaasti vihanneksia,
kalaa ja kasvisrasvoja hedelmiä ja marjojakaan unohtamatta (huom. varsinaisten
asiantuntijoiden suositus). Itse en kuitenkaan ole hylännyt voita kokonaan ja
kahviin ja teehenkin lisään pari palaa myrkyllistä sokeria. En myöskään sylje
lasiin.
Kohtuuden ystäville voidaan naureskella, mutta kohtuuden
ystävät nauravat viimeksi.
Niin teki myös lääketieteen isä Hippokrates, joka yli 2000 vuotta sitten opetti kohtuutta Kreikassa
83-vuotiaaksi asti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti