perjantai 5. helmikuuta 2016

MITEN IHMEESSÄ IHMINEN VOI SIETÄÄ YLI 100 ASTEEN LÖYLYJÄ



Rauno Tirri 05.02.2016

Sauna - suomalaisen elämänmuodon tärkeä tukipilari
Sauna oli muinoin monessa mielessä maallisen uudestisyntymisen paikka. Se oli maaginen paikka, jossa synnyttiin, puhdistuttiin liasta niin elävänä kuin kuolleenakin, karaistiin nahkaa koivuvihdalla, hoidettiin sairaudet ja saatiin usein alku myös tälle maalliselle vaellukselle. Sen lauteilla myös kypsytettiin tuon jalon ohrajuoman alkuvoima ja nautittiin löylyn hengen kera.

Vierasmaalaiset ihmettelevät
Ollessani nuorena tutkijana Englannissa kerroin kollegoilleni hurjista suomalaisista, jotka saunovat jopa yli 100 celsiusasteen lämpötilassa. Sain aikamoisen pilkkanaurun kommentein, että varmaan tarkoitat Fahrenheitin asteita. Kun vielä kerroin havainnollisesti myös saunavihdan käytöstä, kertomustani verrattiin Jonathan Swiftin Gulliverin matkoihin. Vasta mentyäni kerran englantilaisen hotellin saunaan, jossa lämpö huokui vastaan kuin lehmän henkäys ja mittari näytti 55 astetta, aloin ymmärtää heitä.

Miksi nahka ei pala löylyssä?
Se johtuu kahdesta ilmiöstä: iho jäähtyy voimakkaasti, kun vettä haihtuu (höyrystyy) iholta, ja toiseksi ihon pinnalle muodostuu ns. mikroilmasto, ts. paikallaan pysyvä ilmakerros, jossa lämpötila on paljon matalampi kuin ilma kauempana iholta. Muistan kuinka joskus lapsena puhalsin lauteilla vieressä istujan kasivarresta tuon mikroilmakerroksen pois ja sain hänet kiljahtamaan kuumuuden aiheuttamasta kivusta. Ilman näitä fysikaalisia tekijöitä iho palaisi jo 50 asteen lämpötilassa, kuten se tekee kuumassa vedessä.

Aivojen termostaatti yrittää pitää kehon lämpötilan tasaisena
Ihmisen lämmönsäätelystä huolehtii väliaivojen pohjassa sijaitseva lämmönsäätelykeskus, jonka säätelemät elinjärjestelmät ovat ihmisellä erinomaisen tehokkaita kuumassa ilmastossa. Tämä keskus toimii termostaattina, joka huolehtii siitä, että kehon lämmön tuotto ja poisto ovat tasapainossa. Siten sisäinen ruumiinlämpö pysyy termostaatin asettamassa lämpötilassa, joka vaihtelee normaaleissa olosuhteissa vain hiukan 36,5 asteen molemmin puolin.
    Helteisessä säässä säätelykeskus vaimentaa elimistön lämmöntuoton mahdollisimman alas. Veren se ohjaa laajentuneisiin hiussuoniin ihossa, josta liikalämpö pääsee johtumaan ympäristöön. Jos tämä ei riitä, tulee toimintaan mukaan jäähdyttävä hikoilu.

Pitkään saunottaessa lämmönsäätely pettää ja kehon lämpötila alkaa nousta
Kun saunassa ympäristö on lämpimämpi kuin keho, liikalämmön poisto iholta jää kokonaan hikoilun varaan. Ihmisellä hikoilu on normaalistikin poikkeuksellisen tehokas, ja kuumassa ilmanalassa oleskelu vielä tehostaa hikoilun muutamassa viikossa moninkertaiseksi. Vastaavaa määrää hikirauhasia koko ihon alueella ei muilla nisäkkäillä ole. Ne korvaavat puutetta läähätyksellä ja turkin nuoleskelulla.
    Kuumassa saunassa pitkään saunottaessa hikoilukaan ei riitä pitämään normaalia lämpötilaa, vaan se alkaa hitaasti nousta, ts. ihminen tulee hypertermiseksi. Saunan aiheuttama hypertermia, joka voi olla jopa yli 39 astetta, aiheuttaa tukalan olon ja ajaa lopulta saunojan lauteilta. Paha humalatila voi kuitenkin viivästyttää poistumista, jolloin lämpöhalvauksen ja kuolemankin vaara on suuri.

Tutkimuksia runsaasti saunomisen terveellisyydestä
Jos suomalaisilta kysytään saunomisen terveellisyydestä, niin varma vastaus on kyllä. Mutta etenkin niissä maissa, joissa ei saunota, saunaa on pidetty terveyden kannalta epäilyttävänä.  Löylyn nopeista vaikutuksista on tehty runsaasti tutkimuksia, mutta vuosien seurantatutkimuksia on hyvin vähän.
    Toistaiseksi pitkäaikaisin on Itäsuomen yliopistossa tehty Jari Laukkasen johtama saunatutkimus, jossa seurattiin yli 2300 keski-ikäistä suomalaista miestä yli 20 vuoden ajan.
    Tärkein tulos oli se, että saunominen vähensi selvästi riskiä saada sydäninfarkti.
Suurin hyöty nähtiin 4 kertaa viikossa saunovilla. Riski heillä oli 63 prosenttia pienempi kuin kerran viikossa saunovilla, ja  2-3 kertaa viikossa saunovillakin se oli vielä 22 prosenttia pienempi. Tulokset on julkaistu syksyllä 2014 kansainvälisessä tiedelehdessä Jama Internal Medicine.
     Tämä tutkimus oli tärkeä etenkin siksi, että seuranta oli pitkä ja että asiasta oli aikaisemmin esitetty päinvastaisia päätelmiä. Niitä oli perusteltu löylyn lyhytaikaisella vaikutuksella. Kun oli todettu, että veri sakenee hieman saunomisen aikana, pääteltiin että se lisäisi infarktiriskiä. Tilastollisesti tälle ei ole kuitenkaan saatu vahvistusta. Ilmeisesti sen riskin ainakin suomalaiset osaavat hyvin välttää korvaamalla hikoilussa poistuneen veden juomisella.

Mitä elimistössä tapahtuu saunomisen aikana?
Saunomisen aikana elimistössä tapahtuu monenlaista muitakin kuin vain lämmönsäätelyyn liittyviä reaktioita. Jo heti saunaan mentäessä mieli ja sen mukana verenkierto rauhoittuu. Vähitellen kuitenkin pulssi kiihtyy, kun adrenaliini eritys kuumuudessa lisääntyy. Lisäksi lisääntyy kortisonin eritys lisämunuaisesta ja sisäisiä morfiineja eli endorfiineja alkaa vapautua varstoistaan etenkin aivoissa.
    Nämä muutokset ovat tyypillisiä stressireaktioita, mutta lyhytaikaisina ne kuuluvat ns. hyvän stressin oireisiin. Monessa mielessä muutokset vastaavat melkoisen urheilusuorituksen aiheuttamia reaktioita.  Molempia seuraa pitkäksi aikaa myös voimakas raukeuden ja hyvän olon tila.

Saunan terveellisyys muutakin kuin kehon reaktioita
Kuten alussa totesin, suomalaisille sauna on ollut kautta aikojen enemmän kuin pelkkä peseytymistila. Toivonkin, että sen merkitys säilyy sellaisena myös tulevaisuuden yhä kiireisemmäksi käyvässä maailmassa.

Tämä sanoma kuvastuu mielestäni hyvin seuraavissa sanonnoissa: 

”Saunas pitä olla hiljaa niingon kirkos.”
tai
”Sauna on köyhän apteekki.”
tai
”Jos sauna, viina ja terva ei auta, tauti on kuolemaks.”
tai
”Men saunaan, ku kroppas sen sanoo.”
(tämä on hauska muunnos sanonnasta Mens sana in corpora sano eli Terve mieli terveessä ruumiissa).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti