torstai 11. helmikuuta 2016

AVANTOUINNIN IHANUUS JA RISKIT






Muissakin maissa yhtä hulluja

Olin joskus siinä luulossa, että vain me suomalaiset olemme niin hulluja, että saunomme tulikuumissa nokisissa saunoissa, hakkaamme itseämme koivuvitsoilla ja päälle päätteeksi kieriskelemme alastomina hangessa tai pulahdammme avantoon. Eipä niinkään, kyllä niitä hulluja löytää muistakin maista, kuten Kiinasta.

     Kylmät kylvyt ovat kuuluneet kansanparannuksen vanhoihin menetelmiin, jotka myöhemmin otettiin käyttöön myös virallisessa lääketieteessä etenkin mielisairaiden hoidossa. Pitkän tauon jälkeen Japanista lähtenyttä ns. huippukylmähoitoa  on alettu kokeilla myös meillä joihinkin nivelkipuihin, iho-ongelmiin,  unihäiriöihin tai vain lisäämään virkeyttä ja parantamaan terveydentilaa, urheilijoille myös palautumista rasituksen jälkeen. Siinä henkilö altistuu huippukylmyyteen menemällä yleensä uimapuvussa noin 110 asteen pakkashuoneeseen tai kaappiin 1-3 minuutiksi.  Arat kohdat, kuten kädet, jalkaterät ja korvat suojataan. Myös hengityssuojaa voidaan tarvita, paitsi pakkaskaapissa, jossa pään alue jää ulkopuolelle lämpimään.



Avantouinti itsehoitona

Erityisesti Suomessa on avantouintia ruvettu harrastamaan suuremmassa määrin viimeisten vuosikymmenten aikana itsehoitona erilaisiin pikku vaivoihin tai vain mielen virkistykseksi ja terveyden edistämiseksi. Yleensä avannossa käydään 2-4 kertaa viikossa. Harrastajia on noin 150 000, joista enin osa on keski-ikäisiä naisia. Monikaan nainen ei yhdistä uimiseen saunomista, mutta enemmistö miehistä haluaa lämmittää itsensä lauteilla ennen uimista.



Harrastajat ylistävät

 Ne jotka jäävät sitä ensikokemusten jälkeen harrastamaan, kertovat kokemuksesta hurmioituneena seuraavaan tapaan: ”Kuinka ihanan pirteä tunne siitä jääkään pitkäksi ajaksi. Etenkin vedestä nousun jälkeistä ihon lämmintä kihelmöintiä ei oikein pysty edes sanoin kuvaamaan. Sinne avantoon jäävät päänsäryt, kolotukset ja murheet. Nukkuminen on parantunut eikä flunssa ole vaivannut harrastuksen aloittamisen jälkeen. Ihokin on tullut kimmoisammaksi. En tosiaan tiedä, miten osaisin enää elää ilman tätä autuutta. Oikeastaan olenkin jäänyt sen koukkuun.



Miten elimistömme reagoi avantouintiin

Avantouinti on elimistölle melkoinen fyysinen rasitus, stressi, jota saunominen samalla vielä korostaa. Se saa hermostossa aikaan hälytystilan ja sen seurauksena stressihormoneista etenkin adrenaliinin erittymään voimakkaasti lisämunuaisesta.  Sydämen toiminta kiihtyy, verenkierto vilkastuu, ihosuonet supistuvat ja verenpaine nousee. Sisäiset morfiinit eli endorfiinit vapautuvat aivoissa, jolloin kivun tuntemukset laantuvat ja seuraa hyvänolon tunne, joka kestää päivän, jopa pari. Juuri tämä tunne on niin palkitseva, että harrastukseen jää helposti koukkuun.

     Vaikka avantouinti siis herättää stressireaktiot, kysymyksessä on ns. hyvä stressi (eustressi), koska se on voimakas ja lyhytaikainen.  Siitä elimistö palautuu hyvin nopeasti ja kohtaa seuraavan haasteen entistä vastustuskykyisempänä. Jos avannossa käydään muutaman kerran viikossa, sopeutuminen saavuttaa huippunsa noin kuukaudessa.



Onko avantouinti terveellistä?

Lyhytaikaisissa tutkimuksissa on saatu tuloksia, jotka vahvistavat avantouimarien kertomuksia harrastuksen hyödyllisistä vaikutuksista. Lievitystä on nähty mm. astman, nivelkipujen, migreenin, fibromyalgian ja vaihdevuosien kuumien aaltojen oireissa. Avantouinti lisää tutkitusti myös kylmänsietoa, laskee verenpainetta ja endorfiinien erityksen lisääntyessä tuo virkeyttä ja energisyyttä sekä tehostaa terveyden tunnetta. Todennäköisesti myös elimistön immunologiset puolustusreaktiot monia viruksia vastaan tehostuvat.



Täysin riskitöntä avantouinti on vain terveille

 Harrastus ei ole kylläkään aivan riskitöntä, joten aloittelijan kannattaa tarkastuttaa etenkin sydämensä kunto.  Avantouimarin sydän joutuu nimittäin kokemaan melkoisen rasituksen kun verenpaine nousee voimakkaasti ihon verisuonten supistuessa kylmässä. Tämä korostuu saunasta veteen mentäessä, joten ennen veteen menoa saunojan on syytä pitää jäähdytystauko.  Nämä reaktiot ilmenevät heikompina, jos kylmäuintiin liutaan vähitellen syksyllä vesien kylmetessä, ja siten annetaan elimistölle aikaa tottua kylmyyteen.



Pitkäaikainen tutkimus toi yllättävän tuloksen

Kiinalaiset tutkijat julkaisivat hiljattain tutkimuksen pitkäaikaisen avantouinnin vaikutuksesta uimarien kuolleisuuteen. Tutkimuksessa seurattiin 900 avantouintia säännöllisesti harrastavaa avantouintikerhon jäsentä noin 30 vuoden ajan. Tulos oli yllättävä. Tutkitun 30 vuoden aikana avantouintia harrastaneista kuoli sydän- ja aivoinfarkteihin 10 prosenttia enemmän kuin tilastollisesti oli odotettavissa, eli 10 prosenttia enemmän kuin vastaavanikäisiä muita ihmisiä.



Pitäisikö avantouimareiden huolestua em. tutkimuksen johdosta

Vastaavanlaista pitkäkestoista tutkimusta ei ole aikaisemmin tehty, mutta ei yksi kärpänen kesää tee, ts. tulos jää odottamaan varmistusta. Mielestäni laajakin yksittäinen ihmisillä tehty tutkimus jättää aina epäilyksen.

Voidaan kysyä esimerkiksi, minkälaiset ihmiset olivat valikoituneet avantouimareiksi ja millä tavalla he sitä harrastivat. Uivatko he vedessä pitkään, ja moniko heistä harrasti myös kylmäkilpauintia, joka voi olla äärimmäisen rasittava. Kilpailussa uintiajat ja -matkat jäätävässä vedessä voivat olla pitkiä (jopa 20 min ja kilometrin), mikä sinänsä vaatii ankaran harjoittelun ja totuttautumisen jäätävään veteen.

Edelleen voidaan kysyä, vastasivatko koehenkilöt terveydeltään keskimääräistä saman ikäryhmän joukkoa, vai olivatko he aloittaneet avantouinnin pieniä vaivoja hoitaakseen, ts. olivatko he jo tutkimuksen alussa hiukan keskimääräistä sairaampia.

Jotta tulos olisi täysin vakuuttava, pitäisi tutkimukseen ottaa heti alussa mukaan vertailuryhmä, johon valittaisiin terveydeltään mahdollisimman tarkasti koeryhmää vastaavat henkilöt. Sellaisten henkilöiden löytäminen ja saaminen mukaan olisi kyllä ollut ylivoimaisen vaikea tehtävä.

Monen suomalaisen asiantuntijan ajatukseen voikin helposti yhtyä, kun he

kehottavat avantouinnin harrastajia tarkastuttamaan aluksi ja ajoittain myöhemminkin terveydentilansa, kuuntelemaan omaa kehoaan ja polskuttamaan iloisena vain lyhyen ajan tosi raikkaassa vedessä.



Jos avantouinti on niin ihanaa, miksei jokainen harrasta sitä.

Itse olen kokeillut kylmäuintia noin kymmenasteisessa syysvedessä, mutta en kokenut sitä parhaaksi tavaksi saada endorfiinejäni toimintaan. Hyiseen avantoon meno suorastaan puistatti. Miksi? Ehkä siksi, että jääkylmä vesi ihollani saa aikaan niin voimakkaan väristyksen ja haukkomisen, että sen jälkeinen hyvänolon tunne ei korvaa sitä. Saattaisi tietysti olla, että pitkän tottumisen jälkeen voisin alkaa sitä sietää, mutta se tie tuntuu liian vaivalloiselta.

Luulenkin, että kysymys on hermoston ja tuntoaistin herkkyydestä. Siinä ihmiset poikkeavat toisistaan hyvin paljon. Psykologit ovatkin ruvenneet puhumaan joidenkin ihmisten erityisherkkyydestä, joskin sen raja on varmasti hyvin mielivaltainen.

 Ehkä avantouimarit ovatkin hermostoltaan ja aistitoiminnaltaan tavallista epäherkempää porukkaa, luonnostaan kylmän sankareita, jotka saavat tavallista suuremman nautinnon avannosta ilman inhoreaktioita. Jotkut voivat myös tuntea tarvitsevansa juuri kylmäuintia pysyäkseen terveenä ja reippaana.

Siinäpä sitten onkin oiva keino nautintoon, jos vain luonto antaa periksi.

      

”Kylymiä ne on talaven lämpimäkki”, sanoo Kauhavan vanha isäntä. 

































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti