Ihmiselle parhaiten sopivasta
terveellisestä ravinnosta on runsaasti ristiriitaista tietoa. Siksi on
hyödyllistä perustaa käsitys ruuan merkityksestä niihin perustietoihin, jotka
jo suurella varmuudella tiedetään ihmisen elimistön aineenvaihdunnasta. Tätä
yritän selvittää muutamissa seuraavissa kirjoituksissani. Osa tiedoista perustuu
Jukka Ruukin seuraaviin laajoihin artikkeleihin:
Hiilihydraatti pitää meidät
käynnissä sekä Nyt etsitään aivojen mieliruokaa,
Tiede 12/2018 ja 13/2018.
Pääosa aikuisista ihmisistä kuluttaa energiaa 1500 – 3000
kilokaloria (kcal) vuorokaudessa. vaihteluväli riippuu yksilön koosta,
sukupuolesta, iästä sekä ennen kaikkea liikunnan määrästä. Useimpien nykyisessä
elämänmuodossa päivittäisestä energian kulutuksesta lähes kaksi kolmasosaa
kuluu tasaiseen tahtiin ns. lepo- eli perusaineenvaihduntaan ja siis vähintään
yksi kolmasosa liikunnan tuomaan lisäenergian tarpeeseen.
Energian lisätarpeen osuus kasvaa kuitenkin
suuresti lihasrasituksen lisääntymisen myötä, tulee se sitten työstä tai
vapaa-ajan liikunnasta. Esimerkiksi reipas kävely kuluttaa keskimäärin 250 -
300 kcal tunnissa. Juoksu kaksinkertaistaa kulutuksen helposti vielä tästä. Kovan
lihasrasituksen aikana energian kulutus siis nousee lepokulutuksesta
moninkertaiseksi. Raskaassa työssä energiankulutus voikin kohota 6000
kilokaloriin vuorokaudessa.
Mielenkiintoista
on, että aineenvaihdunta pysyy vielä lihasrasituksen jälkeenkin tavallista
korkeammalla tasolla jopa tuntien ajan (ns. jälkihiki). Siksi esimerkiksi
lenkkeily illalla ennen nukkumaan menoa heikentää unen saamista.
Kivikauden
olosuhteissa nälkä piti syömisen ja energiankulutuksen tasapainossa
nykyistä paremmin
Voidaan kysyä, mikä nykyihmisen elintavoissa on pettänyt
niin, että liikalihavuudesta on tullut ongelma. Lyhyesti sanottuna terveellä
ihmisellä liikalihavuus johtuu ravinnon oton ja kulutuksen epätasapainosta, ts.
syömme enemmän kuin kulutamme. Voidaankin ihmetellä, miksi ruokahalun säätely
ei toimi enää tarpeeksi hyvin.
Ruokahalun säätly monimutkainen tapahtuma
Ruokahalu on
aivojen, ääreishermoston ja hormonien ym. viestiaineiden säätelemä
monimutkainen tapahtuma, jota ei vieläkään täysin ymmärretä.
Ruokahalun
säätelyyn osallistuu vähintään parikymmentä säätelyainetta (hormoneja yms),
jotka erittyvät hermostosta, suolistosta, maksasta, rasvakudoksesta. Aineet
erittyvät ja vaikuttavat joko suoraan kohteisiinsa tai kulkevat veren mukana
muualle, etenkin aivoihin.
Tärkeitä
säätelytekijöitä ovat lisäksi verensokerin taso, suolistobakteerit sekä
mahalaukun venyminen. Kaikkien tekijöiden yhteistoimintaa ”orkestroivat” aivot.
Rasvavarastot ja
suoliston täyttyminen vaikuttavat ruokahaluun
Ruokahaluun vaikuttavat monet aineenvaihduntaa säätelevät
yleishormonit. Muista vaikuttavista yhdisteistä ehkä tärkeimpiä ovat
rasvakudoksesta erittyvä peptidi nimeltä leptiini sekä suolen seinämästä erittyvä greliini. Vaikutustensa mukaan leptiiniä voidaan sanoa kylläisyyshormoniksi
ja greliiniä nälkähormoniksi, ts. niiden vaikutukset ovat vastakkaisia.
Kun maha täyttyy
ja ruoka alkaa sulaa, leptiinin määrä veressä nousee ja vastaavasti greliinin
laskee. Aivot reagoivat muutokseen niin, että ruokahalu alkaa hiipua ja syntyy
kylläisyyden tunne. Vastaavasti mahan ja suolen tyhjentyessä muutokset ovat
päinvastaisia.
Kakkien näiden säätelytekijöiden
avulla elimistö pyrkii pitämään energiankulutuksen ja syömisen tasapainossa
niin, että ihmisen paino pysyy melko vakaalla tasolla. Synnynnäisistä
ominaisuuksista riippuen tämä paino on yksilöllinen, ja siihen kuuluu mm.
tietty yksilöllinen rasvavaraston koko.
Rasvan määrä on
kuitenkin se tekijä, joka voimakkaimmin reagoi ravinnon saantiin. Elimistö ei
kuitenkaan osaa poistaa ylimääräistä ravintoa muuhun paikkaan kuin kehon rasvavarastoon.
Koska useimmat ihmiset elävät nykyään herkuttelun ja runsauden aikakautta, elimistö ei kykene kunnolla pitämään syömistä ja
juomista kontrollissa Niinpä läskiä kertyy etenkin ihon alle ja sisäelinten väliin varastoon ihan humaamatta.
Ulkoiset tekijät
panevat säätelyn koville
Elimistön ravitsemustilan lisäksi ruokahalu on suuresti
riippuvainen eri aisteista saaduista ärsykkeistä syömisen yhteydessä. Niistä
ehkä tärkeimpiä ovat hajuaisti ja makuaisti, mutta ihminen syö myös silmillään.
Näin ruuan maistuvuuteen vaikuttaa nälän lisäksi mm. maku, haju, väri, muoto ja
koostumus. Siihen vaikuttavat myös aikaisemmat kokemukset, seura, kattaus ja
muu ympäristö sekä se, miten monta ruokalajia on tarjolla.
Siis mitä
yksinkertaisempi ja mauttomampi ruoka on, sitä vähemmän sitä tulee syödyksi.
Sama todistettiin myös rotilla puoli vuosisataa sitten. Eläinten paino nousi yli
kymmenen prosenttia, kun eläinten ravinnossa siirryttiin käyttämään erilaisia herkkuja, ts. siirryttiin ns. ”kafeteeriadiettiin”.
Useimpien ihmisten omat
kokemukset sekä tutkimuksetkin ovat osoittaneet, että me reagoimme rottien
tavalla. Yhdestä ruokalajista kylläiseksi tulleen ihmisen ruokahalu herää
uudelleen, kun pöytään kannetaan uusia herkullisia ruokalajeja.
Liikunnan lisäksi myös
kylmyys kohottaa aineenvaihduntaa.
Luustolihaksissa energia-aineenvaihdunta
lisääntyy nopeasti lihasjänteyden kasvun ja lihasvärinän alkaessa kylmässä ympäristössä. Voimakkaimmillaan
se panee koko ihmisen tärisemään vilusta.
Hitaammin energiakulutus nousee tahdosta
riippumattoman hermoston ja hormonien avulla. Ne saavat lämmöntuoton kohoamaan etenkin ruskeassa rasvassa, josta lämpö leviää
eri elimiin. Sisäelinten ympärillä ja lapaluiden välissä sijaitsevaa ruskeaa
rasvakudosta onkin toisinaan nimitetty ”sisäiseksi lämpöpatteriksi”.
Pitkäaikainen
altistuminen kylmyydelle kohottaa myös perusaineenvaihduntaa eli tasaista
energiankulutusta. Sen myös monet laihduttajat ovat todenneet itsessään. Ilmiö on
kylmään sopeutumista, joka aiheutuu ruskean rasvan vähittäisestä muuttumisesta entistä
tehokkaammaksi lämmön tuottajaksi. Muutos palautuu entiselleen kuitenkin suunnilleen kuukaudessa, kun
kylmäaltistus lakkaa.
Niillä ihmisillä,
joilla on synnynnäisesti paljon ruskeaa rasvaa, myös sopeutuminen kylmään on
nopeinta ja tehokkainta. Myös heidän perusaineenvaihduntansa on normaalistikin tavallista korkeammalla tasolla.
Ravinnon puute laskee
aineenvaihduntaa
Tämä on tullut yllätyksenä monelle laihduttajalle ja
paastoajalle. Ruuan puutteessa elimistö menee säästöliekille. Siksi laihtumista ei helposti tapahdu ilman
liikunnan lisäämistä. Energian käytön aleneminen on kehon sopeutumista uuteen
tilanteeseen eli vähäiseen ravintoaineiden saantiin.
Säästöliekistä huolimatta elimistö tarvitsee kuitenkin
tietyn minimimäärän energiaa jo pelkästään perusaineenvaihdunnan ylläpitämiseen.
Jos se ei saa sitä ravinnosta, se ottaa tarvitsemansa aineet elimistön sisältä.
Hiilihydraattivarastot kuluvat loppuun alle vuorokaudessa, rasvat riittävät
pitkään, monilla jopa kuukausiksi. Täydellinen paasto kuitenkin näännyttää ihmisen
kuoliaaksi runsaassa kuukaudessa ja sekin edellyttää veden, hivenaineiden ja
vitamiinien saamista koko paaston ajan. Ilman vettä ihminen ei pysy hengissä
muutamaa päivää kauemmin.
Vähäiseen
ravintoon sopeutumisen mahdollistaa elimistössä tapahtuva aineenvaihdunnan
reaktioiden uudenlainen järjestely. Siinä energia saadaan pääasiassa siirtymällä
rasvahappojen polttoon. Kudosten uusimiseen (proteiinisynteesiin) tarvittavat aminohapot saadaan hajottamalla
valmiita vähemmän elintärkeitä kudoksia, kuten lihaksia. Tämän uudelleenjärjestelyn avulla veren
sokeri- ja aminohappotaso solujen uusiutuminen voivat pysyä siedettävällä tasolla. Näin ihminen on
voinut selvitä huonojen ravintokausien yli, mikä on ollut erityisen tärkeää
luonnonvaraisesti elävien ihmisten yhteisöissä.
Hyvää joulunaikaa lukijoilleni!
Rauno Tirri
Päivälliskutsuilla on syötävä
viisaasti, mutta ei liian hyvin,
ja puhuttava hyvin, mutta ei
liian viisaasti (Somerset Maugham).
hyvää joulunaikaa myös sinulle!
VastaaPoistaKiitos samoin sinulle ja kiitos kommenteistasi!
VastaaPoista