maanantai 17. joulukuuta 2018

IHMINEN ON LUONNOSTAAN SEKARAVINNON SYÖJÄ




Kivikauden ihminen sai ravinnostaan paljon kuituja

Kivikauden ihminen söi pääasiassa kasvisruokaa. Siinä käsitti suurimmaksi osaksi siemeniä, juurakoita, marjoja ja hedelmiä, joita hän keräsi joko suoraan luonnosta suuhunsa tai kypsensi niitä nuotiossa. Liharuokaa hän sai pääasiassa pikkueläimistä, kuten hyönteisistä, nilviäisistä, kaloista, matelijoista. Vain pieni osa tuli isompien eläinten metsästyksestä. Eläimet syötiin sisäelimiä myöten ja mitä ei syöty, käytettiin tarvekaluihin.
    Kivikauden ihmisen ravinto oli siis hyvin kasvispitoista. Asian ovat varmistaneet muinaisten ihmisten ulostefossiileista äskettäin tehdyt määritykset. Niiden sisältämät kuitumäärät ovat yllättävästi 5 -10 kertaa suuremmat kuin nykyihmisellä.

Nykyään monet ovat innostuneet noudattamaan kivikauden ihmisen ravintosisältöä, ns. paleodieettiä. Siinä vaiheessa kun ideaa tällaisesta dieetistä alettiin levittää, muinaisten ihmisten ravinnon uskottiin koostuneen suuressa määrin liharuuasta. Ajateltiin, että vasta maanviljelyn myötä ihminen sai ravintoonsa enemmän kasvisruokaa ja sen mukana aivan liikaa hiilihydraatteja. Sen vuoksi alkuperäisessä dieetissä korostuu proteiinien ja rasvojen suuri osuus.
    Uusien tutkimusten valossa paleodieettiä pitäisi kuitenkin toteuttaa siten, että se sisältäisi paljon enemmän kasvisruokaa, jossa olisi runsaasti kuituja ja riittävästi myös hiilihydraatteja edistämään rasvojen täydellistä palamista.

Suolistobakteerien merkitys terveydelle on luultua paljon suurempi


 Suolistobakteerien tärkeyttä ihmisen hyvinvoinnille ja bakteerien vaatimaa kuituaineksen suurta määrää on alettu ymmärtää vasta viime aikoina. Suolisto sisältää suurimman hermosolumäärän keskushermoston ulkopuolella, joten jotkut tutkijat pitävät suolen hermostoa aivojen osana. Suoliston hermosolut toisaalta välittävät aivojen antamia toimintaohjeita suolistoon, toisaalta ne lähettävät tietoa aivoihin suoliston tilasta.
   Toiminnassa oleellisena osana ovat myös suolistobakteerien tuottamat ravinto- ja viestiaineet. Ne ovat oleellinen osa suoliston toiminnan säätelyä, mutta suolistobakteereilla näyttää olevan vaikutusta aivotoimintaan laajemminkin, jopa käyttäytymiseen. Ei siis turhaan sanota, että armeija marssii vatsallaan.
     Suolistobakteerien merkityksen ymmärtäminen on johtanut jo nyt suolistosairauksien uudenlaisiin hoitokäytäntöihin. Erityisesti ulostesiirrot terveistä ihmisistä erilaisia suolistosairauksista kärsiville ovat osoittautuneet tehokkaaksi hoitokeinoksi. Yllättäen näistä hoidoista on havaittu olevan apua myös liikalihavuuteen ja masennukseen, joissa aivotoiminta on keskeinen vaikuttaja.
 
Energia-aineenvaihdunnassa verensokerin säätely on avainasemassa

Aivot ja lihakset käyttävät energialähteenään normaalisti lähes yksinomaan rypälesokeria eli glukoosia. Sitä ne saavat suoraan verenkierrosta. Lihakset voivat lisäksi käyttää myös lihassoluissa olevaa energiavarastoa, joka on glykogeenia eli eläintärkkelystä.
    Juuri etenkin aivotoiminnan kannalta verensokerin säätely melko kapealla vaihtelutasolla onkin elintärkeä. Glukoositason säätely on hermoston ja usean hormonin ylläpitämä tapahtuma, jossa keskeinen tekijä on insuliini. Sen toimesta glukoosi kulkeutuu verestä solujen sisään, jossa sitä käytetään solujen ”energiamyllyn polttoaineena”.  Toisaalta insuliini siirtää myös glukoosin ylimäärän varastoitavaksi glykogeenina maksaan ja lihaksiin sekä rasvana sidekudossoluihin (varastorasva).
   Säätely on siis glukoosin siirtelyä  suolesta vereen sekä verestä soluille energiapolttoon tai varastoihin. ja taas tarpeen mukaan em. energiavarastoista takaisin vereen.

Ykensyönti ja ravinnon yksipuolinen koostumus rasittavat pahasti verensokerin säätelyä

Veren glukoositason säätely alkaa jo siitä, kun ravinnosta tulevat hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit hajoavat ruuansulatuksessa sokereiksi, rasvahapoiksi ja aminohapoiksi.
    Vereen imeydyttyään vain rypälesokeri glukoosi kelpaa sellaisenaan kaikkien solujen energia-aineenvaihduntaan. Muut imeytyneet ravintoaineet joutuvat prosessoitavaksi maksassa. Näin tapahtuu siis myös muille sokereille, jopa hedelmäsokerille eli fruktoosille.
    Säätely toimii niin, että kun glukoositaso nousee aterian jälkeen ja ylimäärä glukoosista siirtyy em. varastoihin.
    Veren sokerin aletessa niistä otetaan käyttöön ensin glykogeenivarastot maksasta ja lihaksista. Varastorasva otetaan käyttöön vasta tunteja kestävän lihasrasituksen jälkeen, kun muut energiavarastot ovat jo tyhjenemässä.
     Etenkin lihomiseen johtava ravinnon määrä voi johtaa verensokerin säätelyjärjestelmän häiriintymiseen, niin että veren glukoositaso on jatkuvasti normaalia korkeammalla. Erityisesti runsas  sisälmysrasvan kertyminen voi aiheuttaa joillekin vähitellen aineenvaihduntahäiriön ja lopulta kakkostyypin diabeteksen.
    Runsas hiilihydraattipitoinen ravinto on karppajien mielestä syyllinen tähän. Yleinen terveysviranomaisten käsitys on kuitenkin se, että tässä diabetestyypissä ilmenevä insuliinin teheon heikkeneminen on monen tekijän yhteisvaikutusta.
     Etenkin pitkäaikaisen ja runsaan alkoholinkäytön myötä rasvaa voi kerääntyä maksaan niin runsaasti, että tästä elintärkeästä elimestä voi kehittyä haitallinen rasvamaksa ja edelleen jopa parantumaton maksakirroosi.
      
Ravinnon proteiineista saadut aminohapot käytetään kudosten uusimiseen

Vereen imeytyneitä aminohappoja tarvitsevat kaikki solut, sillä ne ovat soluissa muodostuvien proteiinien välttämättömiä rakennuspalikoita. Proteiinituotteita ovat entsyymit sekä solujen ja kudosten rakenneproteiinit. Aminohappojen ylimäärä ei kuitenkaan mene hukkaan, vaan solut pystyvät käyttämään sen glukoosin tavoin solujen energialähteenä.
     Elimistössä ei ole aminohapoille varsinaisia varastoja. Siksi niitä täytyy saada ravinnosta solujen rakenneaineiksi jatkuvasti. Päivittäinen tarve aikuisella ihmisellä on normaalisti 70 - 100 g.
    Aminohappojen puutteessa elimistö ei kuitenkaan joudu heti paniikkitilaan, sillä se kykenee korvaamaan puutteen hajottamalla omia kudoksiaan. Se näkyy laihtumisena, ts. kudosten, etenkin lihasmassan, vähenemisenä. Laihtumisella on kuitenkin rajansa.

Muihin energialähteisiin verrattuna rasvat sisältävät energiaa lähes kaksinkertaisen määrän

Rasvat hajoavat elimistössä rasvahapoiksi ja glyseroliksi. Nämä hajoamistuotteet pilkkoutuvat maksassa niin, että ne kelpaavat solujen energia-aineenvaihduntaan.
    Hiilihydraattien puutteessa rasvahappojen täydellinen ”palaminen” soluissa kuitenkin heikentyy. Tällöin niistä muodostuu ketoaineita, joita kutsutaan myös nälkähapoiksi.
    Ketoaineet ovat voimakkaan hajuisia aineita, joita erittyy myös paastoavan henkilön virtsaan, hengitykseen ja ihon läpi ympäristöön. Vastaava tila elimistössä muodostuu myös tiukasti karppaajilla eli hienommin sanottuna ketogeenista dieettiä noudattavilla. Diabeetikoilla voi insuliinin puutteessa kertyä ketoaineita niin runsaasti, että siitä seuraa vaarallinen ketoasidoosi eli happomyrkytys.
     Tutkimukset ovat osoittaneet, että ketoaineet voivat energialähteenä kyllä korvata glukoosia, mutta etenkin hermosoluissa vain puolittain. Aivosolujen joutuessa pitkäaikaiseen hiilihydraattien niukkuuteen voi ketoaineiden ”palaminen” kuitenkin vähitellen tehostua. Enimmillään ketoaineet voivat silloin tuottaa 80 prosenttia aivojen koko energiankulutuksesta.
    
Omega-rasvahapot ovat erityisasemassa

Rasvahapoista vain omega-rasvahapot kelpaavat sellaisenaan soluille. Toisaalta monet niistä ovat välttämättömiä solukalvojen rakennusaineita, toisaalta niistä muodostuu monia solujen toimintaa sääteleviä viestiaineita, kuten prostaglandiineja.
    Sopivimmat välttämättömät omega-rasvahapot ihminen saa kaloista ym meren eläimistä sekä monien kasvien siemenistä.



Koska monet lukijani ovat kehottaneet minua esittämään asiani edellisiä pienempinä paketteina, lopetan tämän kirjoituksen tähän ja jatkan mahdollisesti aiheesta myöhemmin enemmän käytännön kannalta tarkasteltuna.
Tässä vaiheessa toivotan kaikille tekstieni lukijoille

Oikein Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2019

Syödään joulun antimia nautiskellen, mutta mässäilemättä, kuten Marttilan vanhakansakin hauskasti kehottaa:
”Kosk siin sit terve ehtii ol,
ko kol kertta päiväs ittes kippiäks syä.”

Rauno Tirri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti