Ruskean rasvan toiminta lämmönsäätelyssä
selvisi jyrsijöillä tehdyissä tutkimuksissa
Ruskea
rasva (brown adipose tissue, brown fat)
löydettiin jo satoja vuosia sitten sekä eläimistä että ihmisestä, mutta kiinnostus
sen tutkimiseen heräsi vasta 1900-luvun puolivälin jälkeen. Silloin myös Turun yliopiston
eläinfysiologit tutkivat eläinten selviytymistä kylmyydessä ja havaitsivat,
että ruskealla rasvalla näytti olevan tärkeä tehtävä kylmillä alueilla elävien nisäkkäiden
lämmönsäätelyssä.
Edellä
mainituissa tutkimuksissamme havaittiin, että pienillä jyrsijöillä, kuten
hiirillä, rotilla ja sopuleilla, suurin osa ruskeasta rasvasta löytyi yhtenäisenä
kudospalana lapaluiden välistä. Lisäksi tätä erikoista rasvaa löytyi pieninä
saarekkeina mm. vatsa- ja rintaontelon elinten läheltä sekä suurten valtimoiden
ympäriltä.
Suhteellisesti
eniten ruskeaa rasvakudosta on kylmähorrokseen vaipuvilla nisäkkäillä sekä
vielä karvattomilla poikasilla. Nämä havainnot jo sinänsä osoittivat meille
ruskean rasvan tärkeyden eläimen lämmöntuottajana kylmässä ympäristössä.
Ruskean rasvan määrä ja
aktiivisuus vaihtelee
Eläimen
altistuessa kylmyydelle, joko tilapäisesti tai syksyn tullen, ruskean rasvan
määrä ja sen lämmöntuotto alkavat lisääntyä nopeasti. Kylmyyden aiheuttama muutos
näkyy myös ruskean rasvan solurakenteissa värin tummumisena. Värin saavat
aikaan rautapitoiset entsyymit, joiden määrä lisääntyy soluissa. Lisää väriä
antaa myös kudoksen verisuoniston tiheneminen kylmässä ympäristössä.
Tutkimuksistamme
kävi ilmi, että muutosten seurauksena eläimen selviäminen kylmässä ympäristössä
paranee. Kun eläin tarvitsee lisälämpöä, ruskean rasvan aineenvaihdunta kiihtyy
nopeasti. Nisäkkäillä tämä ns. värinätön
lämmöntuotto on tärkeä mekanismi, joka suojaa eläintä paleltumiselta.
Myös muut kudokset tuottavat
lämpöä
Kaikissa
solutoiminnoissa syntyy myös lämpöä, joka tulee eläimen hyväksi. Lämmönsäätelyn
kannalta nisäkkäillä on ruskean rasvan lisäksi myös toinen tärkeä lisälämmön
tuottomekanismi, nimittäin aktiiviset lihakset. Ne tuottavat runsaasti lämpöä
eläimen liikkuessa, mutta lisäksi ne voivat alkaa myös väristä, kun elimistön
lämpötila alkaa laskea (ns. värinällinen
lämmöntuotto).
Linnuilla
ruskeaa rasvaa ei ole. Niiden lämmönsäätely kylmässä perustuu erinomaisen
lämpimään höyhenpeitteeseen, liikkumiseen sekä lihasvärinässä syntyvään
lämmöntuottoon. Linnun energiankulutuksen kannalta tehokkain tapa kylmässä on
hakea suojaa, pysyä paikallaan, pörhistää höyhenpeite ja alkaa tuottaa
lisälämpöä lihasvärinän avulla, ei siis lähteä lentoon kylmiin ilmavirtauksiin
Ruskean rasvan aineenvaihdunnan
erikoisuus
Ruskea
rasva polttaa rasvahappoja kymmeniä kertoja tehokkaammin kuin valkea rasva. Lisäksi
se käyttää polttoaineena myös hiilihydraatteja. Se poikkeaa elimistön muista
kudoksista siinä, että sen solujen aineenvaihdunnassa lähes kaikki energia
menee tavallaan hukkaan eli muuttuu lämmöksi. Muut solut käyttävät energiastaan
mahdollisimman paljon esim. liikkeisiin ja erilaisten aineiden synteeseihin. Sen
sijaan ruskean rasvan tehtävänä on toimia elimistön lämpöpatterina.
Ruskea rasva alkoi kiinnostaa
lääketiedettä vasta 2000-luvulla
Jo
1900-luuvun tutkimuksissa havaittiin, että ruskeaa rasvakudosta löytyy myös
ihmisestä. Melko runsaasti sitä on pienillä lapsilla, mutta aikuisiässä vain
hyvin vähän. Paljon sitä löytyi silloin myös asunnottomilta alkoholisteilta.
Vaikka tässä vaiheessa tajuttiin, että myös
ihmisellä ruskea rasva liittyi lämmön ylläpitoon kylmässä ympäristössä, kiinnostus
siihen jäi vielä silloin lääketieteen piirissä vähäiseksi. Innostus sen
tutkimiseen heräsi vasta kymmenisen vuotta sitten kun saatiin tietoa siitä,
että ruskea rasva vaikuttaa laajasti ihmisen aineenvaihduntaan ja siten myös liikalihavuuden
ja tiettyjen sairauksien kehittymiseen. Viime vuosien aikana ruskean rasvan
tutkimus onkin tuottanut tuhansia tieteellisiä julkaisuja.
Kun
havaittiin että ihmiselläkin ruskea rasva on tärkeä tekijä
energia-aineenvaihdunnan säätelyssä, innostuttiin tutkimaan, voisiko sen
aktivoimisesta elämäntavoilla tai lääkkeillä saada apua liikalihavuuden ja
siihen liittyvien sairauksien ehkäisyssä. Siksi lähdettiin selvittämään tekijöitä,
jotka saavat tämän kudoksen aktivoitumaan.
Yksilöiden välinen vaihtelu
ruskean rasvan määrässä suuri
Etenkin
PET-tutkimuksen avulla on voitu määrittää tarkasti missä elimistön osissa
ruskeaa rasvaa on. Näissä tutkimuksissa on havaittu, että ruskeaa rasvaa onkin
kahdenlaista. Ennestään tunnetun ns. klassisen ruskean rasvan lisäksi on
löytynyt myös vaaleampaa ruskeaa rasvaa (beige
fat), jota on hajallaan valkean rasvan joukossa.
Näissä tyypeissä
on eroja solujen kehityksessä sekä aktivoitumisessa. Molempien toiminta
tehostuu kylmyydessä ja ilmeisesti myös lihasaktiivisuuden seurauksena. Toiminnalliset
erot niiden välillä tulevat löytymään ilmeisesti hermoston ja hormonien
vaikutuksesta ruskean rasvan aktivointiin.
Myös
ihmisessä ruskeaa rasvaa on useassa paikassa ja sen määrä vaihtelee
yksilöllisesti
Ihmisessä
pääosa ruskeasta rasvasta on sijoittunut solisluiden yläpuolelle, henkitorven
ja selkärangan molemmille puolille lähelle suuria verisuonia sekä sydämen,
munuaisten, haiman ja aortan ympärille.
Siten
myös ihmisellä nämä ”elimistön lämpöpatterit” sijaitsevat strategisesti
sopivissa paikoissa lämmittämässä elintärkeitä elimiä ja erityisesti päähän
menevää verta.
Ruskean
rasvan määrä vaihtelee suuresti eri yksilöiden välillä. Yleisesti ottaen
aikuisena sitä on enemmän, samoin enemmän tyypiltään laihoilla kuin lihavilla.
Keskimäärin sitä näyttää olevan muita runsaammin pohjoisten alueiden ihmisillä.
Vauvaiässä sen määrä on suurimmillaan.
Ruskealla rasvalla muitakin
tehtäviä kuin tasalämpöisyyttä ylläpitävä lämmöntuotto
Koska
ruskean rasvan tutkimus tuottaa koko ajan runsaasti uutta tietoa, sen
moninaiset vaikutukset selviävät ja varmistuvat vasta tulosten karttuessa.
Tässä vaiheessa voi esittää vain ajatuksia siitä, mitä mahdollisia vaikutuksia
aktiivisella ruskealla rasvalla voisi olla ja voivatko vaikutukset liittyä myös
ihmisen sairauksien estämiseen. Seuraavassa
muutamia tähänastisia tuloksia uusista tutkimuksista.
1. Ruskea rasva tasapainottaa
elimistön sokeriaineenvaihduntaa tehostamalla insuliinin vaikutusta.
Siten se estää veren sokeriarvojen kohoamista ja siitä
aiheutuvia haittoja. Etenkin ikääntyneillä verensokerin nousu aiheuttaa
rappeutumista, joka ilmenee mm. verisuonissa, silmissä sekä diabeteksen, sepelvaltimotaudin
kehittymisenä ja munuaisten vajaatoimintana.
2. Ruskea rasva lisää adiponektiinin erittymistä.
Tämä proteiiniyhdiste on valkean rasvan tuottama hormoni,
joka edistää sekä sokeri- että rasva-aineenvaihduntaa. Siten sen vaikutus
täydentää insuliinin vaikutusta. On havaittu, että satavuotiaaksi elävillä yksilöillä
sen määrä on ilmeisesti luonnostaan normaalia korkeampi.
3. Ruskea rasva lisää irisiinin erittymistä lihaksista.
Vuonna 2012 amerikkalaiset tutkijat raportoivat
löytämästään uudesta hormonista, jolle he antoivat nimen irisin. Se on lihaksista erittyvä polypeptidi, jolla näyttää olevan
vaikutuksia aineenvaihduntaan. Aluksi siitä saadut tutkimukset olivat niin
ristiriitaisia, että monet epäilivät koko hormonin olemassaoloa.
Määritysmenetelmien parantuessa irisiinin rakenne, erittyminen ja vaikutukset
ovat alkaneet selvitä.
Mielenkiinto irisiiniin lisääntyi, kun havaittiin, että
sen pitoisuus elimistössä kasvaa voimakkaasti liikunnan vaikutuksesta.
Vaikka iirisiinin vaikutukset tunnetaan vielä aika
pintapuolisesti, ainakin sen kahta vaikutusmekanismia voidaan pitää melko
varmoina:
1.
Irisiini lisää solujen määrää ruskeassa rasvassa.
Siitä seuraa, että
hiilihydraattien ja rasvahappojen poltto kiihtyy ja lämmöntuotto lisääntyy.
2.
Irisiini tehostaa insuliinin vaikutusta koko elimistössä.
Siten se hidastaa tyypin 2 diabeteksen kehittymistä. Toistaiseksi
ei kuitenkaan tiedetä, välittyykö tämäkin vaikutus ruskean rasvan kautta vai
onko kysymyksessä irisiinin suora vaikutus insuliinin toimintaan.
Miten voitaisiin tehostaa ruskean
rasvan toimintaa?
Kylmyys ja liikunta
Nämä
ovat tehokkaimmat keinot ruskean rasvan aktivointiin. Jos siis liikutaan
viileässä ympäristössä, saadaan siitä kaksinkertainen hyöty. Voimakkaammat
vaikutukset saadaan monenlaisilla kylmäkaraisuilla, kuten oleilulla pakkassäässä,
avantouinnilla jne. Niissä kannattaa kuitenkin pitää järki tallella. Toisaalta jo
pelkkä asunnon viilentäminen parilla asteella aktivoi ruskeaa rasvaa.
Toistaiseksi
ei tarkalleen tiedetä, mitkä muut ulkoiset tekijät aikaansaavat ruskean rasvan
aktivoitumisen, mutta niitä etsitään etenkin mahdollisena laihdutuskeinona.
Seuraavassa on joitain alustavia havaintoja niistä.
Ravintotekijät
Ravintotekijöistä
on saatu tuloksia, jotka antavat viitteitä ruskean rasvan aktivoitumisesta. Mm.
Turun yliopistossa tehdyissä lääketieteellisissä tutkimuksissa on havaittu,
että hiilihydraattipitoinen ateria nostaa aineenvaihdunnan tasoa pian syömisen
jälkeen, ja ainakin osa siitä aiheutuu ruskean rasvan kohonneesta lämmöntuotosta.
Myös
mausteilla on ilmeisesti vaikutusta. Mm. omenan ja luumun kuorista sekä meidän
metsämarjoista on löydetty yhdistettä, joka aktivoi ruskeaa rasvaa. Sille on
annettu nimi ursolihappo (ursolic
acid). Samaa yhdistettä on myös useissa maustteissa, kuten oreganossa, laventelissa, piparmintussa ja
basilikassa. Kuinka suuri ravinnon merkitys ruskean rasvan aktivoijana lopulta
on, jää jatkotutkimusten selvitettäväksi.
Mahdolliset lääkeaineet
Innostuneesti
etsitään nykyään kemiallisia yhdisteitä, joilla saataisiin lisää tehoa ruskeaan
rasvaan. Niitä voitaisiin käyttää liikalihavuuden estämiseen ja yleensäkin
terveellisen aineenvaihdunnan edistämiseen. Tällaisia yhdisteitä etsitään
etenkin adrenaliinin ja noradrenaliinin vaikutusmekanismeihin liittyvistä
yhdisteistä (adrenergiset yhdisteet ja
niiden estäjät).
Toivotan
lukijoilleni hyvää joulunaikaa liikunnan, ulkoilun ja mieltä nostattavan
kohtuullisen herkuttelun kera.
Rauno
Tirri
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti